Blog

Digitalisering inom städ, hemtjänst och FM driver både kvalitet och lönsamhet

Driver du verksamhet inom städ, hemtjänst och/ eller FM (Facility management)?

Digitaliseringen är här för det vi kallar ”intelligent mänsklig logistik”. Det är precis det som krävs idag: Intellgent logistik för människor. Varför? Därför att det går. Det är enkelt. Det medför bara fördelar för alla involverade. Vi ser det i hela Europa.

Det som kan automatiseras kommer att automatiseras. Vissa saker kan självklart inte digitaliseras, som till exempel de som utför själva jobbet inom städ, hemtjänst och i viss mån FM. Resten inom dessa  verksamheter kan dock digitaliseras och kommer därmed även automatiseras : ”Vem ska göra jobbet var och när och med vad?”

Städbranschen ligger något efter andra branscher, men ny teknik, yngre medarbetare/kunder med nya förväntningar från uppdragsgivare och anhöriga medför både hot och möjligheter. Det är bara en fråga om när även du hakar på!

 • Som arbetsgivare vill du ha kontinuitet: en motiverad personal, som gör ett bra jobb och som vill stanna.
 • Som kund  & anställd vill man också ha kontinuitet: en motiverad personal, som gör ett bra jobb och som stanna.

Varför är detta viktigt för den som köper eller levererar tjänster inom dessa område?

 • Beställare vill veta att hela jobbet är gjort, om det är värt det, om det är gjort i tid och gärna klarera jobbet i realtid.
 • Levererantör vill kalkylera rätt pris, optimera bemanning, vara flexibel,  betala lön och fakturera i tid samt visa kvalitet.

Administrationen som krävs för detta görs helt eller delvis manuellt idag, även inom flera stora bolag, och bör digitaliseras.

En växande marknad med onödigt låg lönsamhet eller produktivitet än idag

Efter fjorton år i branschen har vi sett det mesta. Vi har full respekt för alla som driver och arbetar i dessa branscher. Den anställdes motivation aldrig har varit viktigare. Jobbet tickar på dygnet runt 24/7/365. Den egentliga flaskhalsen är inte de som möter kunden utan alla frågor runt det administrativa , operativa och  ofta manuella arbetet –  innan, under och efter  varje pass:

 • optimal  prissättning vid upphandling?
 • smidig och mobil check in / check out?
 • löpande schemaplanering?
 • optimal bemanning?
 • nya schema i sista sekund?
 • rätt faktueringsunderlag i tid till kund?
 • löpande återkoppling?

Många sena nätter blir det. Ny teknik driver även på förväntan av ökad transparens och mer fokus på kvalitet och flexibilitet.

 • Hur kan du  som leverantör öka lönsamheten och styrka kvalitet  samtidigt som du får mer egen tid över till annat?
 • Hur kan du  som beställare lättare följa upp, klarera jobb och analysera  det arbete som genomförs för dina intressenter?

Det är enklare än du tror. Avista Time finns där under hela livscykeln per kund, om du vill, dygnet runt. Alternativet till digitalisering är inget seriöst alternativ. Som din tjänstepartner  i molnet behöver du inte heller någon IT personal. Det är prisvärt. Du har behovet. Vi har lösningarna, supporten och nytänkandet till ett högt värde. Tillsammans kan vi förändra en hel bransch. Du får tillbaka tiden och lönsamheten och kan möta kundens ökade behova av att ligga ett steg före.

80-90 % produktivitet är ingen omöjlighet. Vi har digitalt stöd för hela din mänskliga logistik.

Vill du veta mer?   

Kontakta oss